Încep să înţeleg

11 02 2009

Am criticat mereu dramatismul televiziunilor din România, dar abia acum mi-am dat seama care e adevăratul motiv. Lipsa unei industrii cinematografice autohtone. Ce ar putea să facă toţi acei oameni care iubesc filmul şi imaginea dacă nu sunt suficienţi de buni încât să transpună pe marile ecrane mizeria din spatele blocurilor? Să îl transpună pe micile ecrane, normal.

Îmi aduc aminte ce a zis Tăriceanu la un moment dat. Nu vrem ca şoferii de curse rataţi să ajungă pe ambulanţe. Cam aşa e şi cu televiziunile, probabil. Regizori, scenarişti, producători, operatori, editori, care nu au putut să facă filme şi care nu au înţeles că televiziunea nu e cinematografie.

Eu nu cred în prostiile spuse de un viitor domn ce comentează cu vehemeţă un post vechi de pe blog. Nu cred în jurnalism narativ. Ce este jurnalismul narativ? O invenţie şi un refugiu pentru scriitorii rataţi. Deci nu cred nici într-o astfel de televiziune. Ştim foarte bine că Sârbu e un regizor ratat. Nu e clar că şi-a impus viziunea cinematografică asupra ştirilor? Un plan foarte apropiat cu mâna tremurândă, cu lumânarea care arde greu în vânt şi aburul care iese din asfaltul pe care tocmai a ars o familie în urma unui accident. Gros planuri să se vadă cât mai bine lacrima? Şi mai investim şi în calitatea transmisiei şi facem High Definition ca să vedem cum se reflectă în lacrimă imaginea unui alt copil care plânge. Deci nu. Militez pentru literatură şi pentru cinematografie. Lăsaţi-mi televiziunea în pace.

Ultimele zile ne-au adus o nouă ocazie dureroasă pentru ca aceşti oameni să îşi manifeste creativitatea. Durerea, suferinţa. Ce ar mai fi televiziunile fără ele? Ar fi un Parlament TV. 

Şi în final mă întreb. Vineri va fi înmormântat Marian Cozma. Se bagă vreo televiziune la un mini-studio în cimitir?

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: