Ştiri şi avioane

6 12 2008

Am găsit la Mordechai un articol foarte interesant despre televiziunile din SUA şi proprietarii lor. Nu, nu sunt nici mici oameni politici, nici regizori care au filmat revoluţia şi nici persoane care fac afaceri prin off-shore-uri cipriote. Vedem acolo mari trusturi media precum Time Warner, News Corp sau Viacom, dar şi mari investitori cum ar fi General Electric. Desigur, diferenţa sesizată la ciferele de afaceri nu îi face mai buni.

În vară i-am vorbit unui amic american despre media românească şi despre cum sunt folosite televiziunile ca instrument politic. Păream afectat, sunt convins. El mi-a spus senin să stau liniştit pentru că aşa e peste tot. Inclusiv la el acasă. Am crezut că se referă la faptul că posturile lor îşi recunosc afinităţile politice. Că unii sunt republicani, alţii democraţi, alţi sunt mereu alături de putere oricare ar fi ea. Am lăudat asta. Mi-a zis că nu e chiar aşa.

Prietenul american mi-a explicat că sunt posturi a căror tendinţă poate fi de susţinere a democraţilor, însă ştirile lor sunt controlate de corporaţii. Iar acele corporaţii au de câştigat din politica administraţiei George W. Bush, în special din război, aşa că vor ca ştirile să susţină acest lucru. Nu mi-a dat exemple. Ştiam despre ce e vorba. Ştiam despre cheltuielile armatei americane în orice domeniu şi că orice fel de contract cu aceasta înseamnă o avere. Iar lista de cumpărături e mare. De la capace de veceu, până la motoare de avioane. Asta înseamnă şi mulţi vânzători.

Vânzători care, iată, au o mulţime de alte investiţii. General Electric, care deţine NBC, face şi motoare de avioane. Ce spuneam? Mai mult, cei de la General Electric chiar au fost acuzaţi de corupţie în urma unei vânzări suspecte de motoare de avioane către Israel. Groovy! Nu prea sunt semne că ar vrea pacea în lume, nu? Cu atât mai puţin în sumarul jurnalului. 

Deci îi sfătuiesc pe Vântu şi pe Voiculescu să îşi facă şi o fabrică de pixuri în culorile nisipului arab. Succes garantat. Dar să vedem ce face Obama. Să nu ne pripim, totuşi.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: