Votul în 3 clipuri

14 11 2008

Primele două s-au dat la televizor, drept urmare CNA s-a pronunţat asupra lor. Amândouă încalcă principiul informării corecte, Antena 3 având totuşi un mic avantaj pentru că al ei încalcă şi legea pentru protecţia minorilor. Mai mult, cel de la Antena 3 reia mesajul unui alt clip cu probleme despre care acelaşi CNA spunea că este fascist, antisocial, negativist şi că face apologia comunismului. Chiar dacă era fascist. Tot atunci, CNA a ţinut să precizeze că nici numele „Alegeţi stăpânii cu grijă” nu este potrivit pentru că noi nu ne alegem stăpânii, cei pe care îi votâm fiind slujitorii poporului. Iată cum CNA ne luminează mintea cu lămuririle şi adevărurile sale.

Ovidiu ne aminteşte cinic de Orwell şi de ministerul Adevărului şi dă un nou nume, pe care il voi folosi şi eu de câte ori voi avea ocazia: Consiliul Naţional al Adevărului.

Vlad ne spune mai multe şi despre cum au fost catalogate cele două clipuri de către Consiliul Naţional al Adevărului. Astfel, cel difuzat în luna mai a fost catalogat drept electoral şi a fost oprită difuzarea acestuia în afara emisiunilor de profil. Despre actualul clip de la Antena 3, Consiliul Naţional al Adevărului spune că îl reia pe cei interzis în luna mai, adică cel electoral, numai că de data asta nu îl mai poate cataloga drept spot electoral şi nici campanie socială. În schimb, încalcă protecţia copiilor, putând fi difuzat numai după ora 22. Oare?

Trecând peste tragicul situaţiei în care se află libertatea de exprimare în audiovizualul românesc (nu în autobuzul care trece pe lângă policlinică), nu pot să nu mă gândesc la cele două posturi. Sunt convins că politica editorială a celor două trusturi concurente se făcea simţită şi în cele două clipuri. Adică nu e greu să te faci înţeles dacă difuzezi clipul „Alege cu grijă” imediat după reclama deosebit de obiectivă la „Sinteza zilei”. E doar un exemplu. Şi la fel de interesant e şi cel al Caţavencilor după o emisiune de 2 ore cu un prezentator-procuror al Realităţii.

Ştiu că în ambele tabere sunt oameni străluciţi care vor şi pot să schimbe ceva. Dar cei care le plătesc salariile şi cei care stabilesc grila sunt de altă părere. Să revizuim, dar să nu se schimbe nimic.

Al treilea clip este făcut de societatea civilă, ca să zic aşa. Tinere speranţe, antreprenori, oameni care chiar îşi lasă amprenta pe dezvoltarea acestei ţări într-un mod care te face să uiţi că există o chestie numită televizor la care sunt interzise clipurile de mai sus. Oameni responsabili pentru apariţia unei alte Românii, în oraşele mari. 

Şi ce e în neregulă? Nu ştiu. Nu o să-i contrazic. Nu o să critic argumentele folosite. Nu o să spun că traducerea unor replici nu ne aduce şi sistemul politic american pentru care (şi numai pentru care) sunt valabile unele dintre argumente. O să spun mai întâi de ce o să votez eu. De fapt, am spus mai demult de ce nu voi vota niciodată PSD. Vedeţi? Sunt nişte argumente bazate pe programul de guvernare al celor care vor câştiga, din păcate, alegerile din 30 noiembrie. De ce vor câştiga? Pentru că vrem schimbarea.

Dar ce este schimbarea? Schimbarea, schimbarea! Despre ce vorbesc cei 15 bloggeri? Nu am auzit niciun partid să spună că va face ceva pentru a mulţumi societatea civilă. Partidele nu spun nimic, aşa cum nu spune nici clipul ăsta. Iar pentru mine e încă o dovadă că în România nu există societate civilă. Să nu confundăm un concept atât de nobil cu banala opinie publică.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: