Atenţie, nu se mai închid uşile

14 07 2008

N-are nimeni nicio treabă pare să fie principiul după care a fost gândită circulaţia transportului în comun din Bucureşti. Nimeni nu trebuie să ajungă undeva, nimeni nu are ceva de făcut în următoarele 60 de minute, nimeni nu este aşteptat undeva înainte de ora 11. Ai zice că suntem un popor de freelanceri care o ard dimineaţa prin staţiile de tramvai şi prin tunelul metroului just for fun.

Nu. Toţi au locuri de muncă, obligaţii şi multă treabă. Dar să fim serioşi şi să recunoaştem: nimănui nu îi pasă. Nici lor nu le pasă că au lucruri de făcut, nici celor care au treabă cu ei şi nici celor care gestionează circulaţia tramvaielor şi metrourilor. Altfel nu văd cum este posibil ca în intervalul 8 – 10 a.m. să aştept cel puţin 7 minute în staţie. Şi nu înţeleg cum este posibil ca fiecare staţie să fie plină iar metroul sau tramvaiul să vină la fel de plin după 10 minute.

Şi ultimul lucru pe care nu îl înţeleg în această seară este cum rezistă? Cum reuşeşc să fie aşa placizi, indiferenţi? Ce înţelepciune e asta? Ce Zen horror? Observ uneori dezgustul pe care îl provoacă cineva care scoate capul pe uşă şi strigă „Haide bă azi!” atunci când „trenul staţionează pentru 2 minute” în fiecare staţie. Un agitator…un reacţionar…un nebun.

Totul a fost construit astfel încât să nu poţi prinde viteză, să nu poţi trece mai departe, să nu depăşeşti, să nu te detaşezi de restul. Scări mici, bulevarde înguste, sens giratoriu să te învârţi şi să te întorci de unde ai plecat înainte să o iei pe drumul tău. Mergi încet, în rând cu ceilalţi. Statul asistenţial se ocupă de restul.

Îmi amintesc orele de biologie sau de zoologie. O şopârlă e verde pentru că stă prin iarbă, nu ştiu cine are ţepi să se apere. Adaptare la mediul de viaţă. Şi pentru că nu sunt suficient de bătrân să le fi văzut pe toate mă întreb: cine a fost înainte şi cine a făcut pe cine? Noi am făcut sistemul de transport în comun după chipul şi asemănarea noastră sau ne-am adaptat la orarul lui?

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: